Championship Manager 3 (01/02) -peliopas

Pelitaktiikka ja sen luominen

Pääset muokkaamaan joukkueesi pelitaktiikkaa klikkaamalla "tactics" joukkueruudulta. Taktiikkaruudulla näet vasemmalla joukkueen kokoonpanoluettelon ja oikealla sen pelimuodostelman (formation). Peliformaattia voit muokata klikkaamalla pelaajaa kuvaavaa palloa ja vetämällä sen hiirellä uudelle pelipaikalle kentällä. Vastaavasti pelaajia oikealla napilla vetämällä määrität heidän pääasiallisen pelisuunnan.

Kun painat "with ball" tai "without ball" näet, mihin pelaajien pelipaikat on määritelty riippuen pallon sijainnista pelikentällä, kun pallo on a) omalla joukkueellasi tai b) kun pallo on vastustajallasi. Pelaajia voi siirrellä edellä mainitulla tavalla. Tarkasteltava pelialue valitaan klikkaamalla hiiren oikealla napilla vastaavaa pelikentän osaa. Kun palaat takaisin ylätasolle (overview) huomaat erikoisohjeilla pelaavan pelaajan ympäröivän pallon olevan vahvistettu paksummilla valkoisilla ääriviivoilla.

Seuraavaksi on syytä määritellä joukkueen pelityyli valitsemalla "team instructions" ylhäällä olevasta "formations"-menusta. Tältä ruudulta määrität joukkueen tavoitteellisen pelityylin, erikoistilanneohjeistuksen ym.

Mentaliteetti

Tämä asetus määrittää joukkueen perimmäisen mentaliteetin, mielenlaadun ts. missä määrin joukkueen pelaajat ajattelevat puolustus- tai hyökkäysvoittoisesti.

Normaali (Normal): Normaali, tavanomainen pelityyli.
Puolustava (Defensive): Joukkue pelaa varovaisempaa peliä ja pyrkii välttämään ylivoimahyökkäysten synnyn omassa puolustuspäässä.
Hyökkäävä (Attacking): Joukkue on hyökkäysmielinen ja pelaajat nousevat hyökkäyksiin tavallista kärkkäämmin. Käytä tätä varovaisesti, sillä joukkueesi voi helposti jäädä alakerrassa vajaalle.

Syöttöpeli

Tämä määrittää joukkueen syöttöpelin tyypin, jota pelaajat pyrkivät ottelun aikana noudattamaan. Joukkueesi kaikki syötöt eivät tietenkään ole määrittelemääsi tyyppiä, mutta vaikuttaa paljon pelaajiesi otteluissa tekemiin päätöksiin.

Suora (Direct): Tämäntyyppinen syöttöpeli saa joukkueen tekemään nopeita hyökkäyksiä ja antamaan suoraviivaisia syöttöjä hyökkäyssuuntaan (vastakohta mannermaiselle pelityylille, jossa vastustajan puolustuksesta pyritään etsimään mahdollisia aukkoja hyvin maltillisesti).
Käyttääksesi tätä pelityyliä on suositeltavaa, että omaat hyvin palloa jakavia pelaajia, joilla on hyvät syöttely- (passing) ja luovuusarvot (creativity), sekä nopeita (pace) ja maalivainuisia (flair) hyökkääjiä.
Pitkä (Long Ball): Tätä taktiikkaa noudattaessaan joukkue, sen sijaan että rakentaisi maltillisesti peliä, pyrkii pelaamaan pallon keskikentän yli toivoen hyökkääjien keräävän päätypallot. Reaalimaailmassa tätä taktiikkaa käyttävät monet alemmat divisioonan joukkueet.
Tälle syöttötyylille sopivat voimakkaat (strenght), hyvin peliä ennakoivat (anticipation) ja hyvin pääpelin (heading / jumping) hallitsevat hyökkääjät.
Lyhyt (Short): Tätä syöttelyä käyttävä joukkue pyrkii rakentamaan hyökkäyksiä sarjoilla monipuolisia pelaajien välisiä lyhyitä syöttöjä. Tätä taktiikkaa käyttää reaalimaailmassa mm. suurin osa italialaisista joukkueista.
Tätä taktiikkaa käytettäessä helpottaa jos pelaajilla on hyvä kyky syötellä (passing) ja hakea paikkaa kentällä (off the ball). On syytä muistaa, että aktiivinen liikkuminen kentällä on kuluttavaa ja vaatii pelaajilta tavallista enemmän kestävyyttä (stamina).
Yhdistelmä (Mixed): Tämä tyyli yhdistää edelliset ja jättää paljon harkinnan varaa pelaajille itselleen. Siten joukkue pelaa välillä pitkää palloa ja hetken päästä lyhyttä syöttelyä riippuen pelaajasta ja kulloisestakin tilanteesta.

Taklauspeli (Tackling)

Tämä asetus määrittää joukkueesi taklauspelin kovuuden otteluissa.
Pehmeä (Soft): Tämä määrittää pelaajien vetäytyvän suosiolla pois 50-50 tilanteista ja vähentää pelaajien halukkuutta tehdä rajuja liukutaklauksia. Tämä pelityyli soveltuu enimmäkseen harjoitus- ja ystävyysotteluihin, missä tärkeintä on, ettei pelaajia loukkaannu tai etteivät he saa tarpeettomia pelikieltoja.
Normaali: Tämä taktiikka antaa pelaajille vapauden pelata ns. "omaa peliään". Siinä missä Aki Riihilahti taistelisi jokaisesta pallosta loppuun asti, saattaisi Valeri Popovitsh nukkua kentällä ellei pallo ole aivan omien jalkojen juuressa.
Kova (Hard): Näin pelatessa pelaajat taistelevat todella lujaa - he pelaavat lähes jokaisesta 50-50 pallosta ja tekevät riskitaklauksia. Tämä tyyli soveltuu parhaiten fyysisesti heikompia tai teknisesti ylivoimaisia vastustajia vastaan.

Joukkueen yhteinen pelityyli (Team Styles)

On olemassa kolme koko joukkueelle yhteistä pelityyliä, jotka kumoavat määritetyn peliformaatin ja vaikuttavat pelaajien otteisiin tavalla, joka ei ole pelkästään sijoittautumiseen liittyvä. Nämä tyylit voidaan joko ottaa käyttöön, pois käytöstä tai niitä voidaan yhdistellä (joka tosin ei yleensä ole kovin järkevää).

Paitsioansa (Offside Trap): Tällä asetuksella oman joukkueen voi määrätä yrittämään paitsioansaa ts. nostamalla oman joukkueen puolustuspelaajia nopeasti linjassa vastustajan syötön lähtiessä ja näin pyrkiä pakottamaan vastustajan hyökkääjät paitsioon. Maineikkaimmin tätä taktiikkaa käytti aikoinaan Arsenal.
Paitsioansa soveltuu parhaiten joukkueille, jonka puolustajat ovat kestäviä (stamina), hyväkuntoisia (condition), ennakoivia (anticipation) ja hyvin sijoittuvia (positioning).
Vastaiskut (Counter Attack): Tämä tarkoittaa peliä, jossa joukkue yrittää riistää pallon vastustajan hyökkäykseltä ja iskeä heti takaisin nopealla vastaiskulla kun vastustajan pelaajat ovat poissa omilta pelipaikoiltaan. Monet italialaiset seurajoukkueet käyttävät tällaista pelityyliä.
Tiivis puolustus sekä nopeat (acceleration, speed) ja kestävät (stamina) hyökkääjät edesauttavat vastaiskutaktiikan käyttöä.
Pallon takana (Men Behind Ball): Näin pelatessaan joukkue yrittää tukahduttaa vastustajan pelin peluuttamalla mahdollisimman useaa pelaajaa ns. "pallon takana" estääkseen vastustajan maalipaikkojen syntymisen. Monet pienet seurat pelaavat juuri näin - erityisesti kohdatessaan selvästi itseään vahvempia vastustajia.
Vapaapotkut (Set Piece Takers): Valitaksesi vapaapotkujen antajat klikkaa pientä nuolta vapaapotkukentän vieressä ja valitse pelaaja alasvetolistalta. Kirjaimet L ja R kuvaavat pelikentän aluetta (eikä siis, vastoin yleistä luuloa, vapaapotkun antavan pelaajan jalkaisuutta tms.), jolta vapaapotku on saatu so. L on pelikentän vasen reuna ja R vastaavasti oikea.

Pelaajille annettavat taktiset ohjeet

Viimeinen vaihe taktista järjestäytymistä on määritellä henkilökohtaiset ohjeet pelaajille, joiden haluat pelaavan tietyssä erikoisroolissa. Tällainen voi olla vaikkapa määräys pelata palloa keskikentän pelinrakentajana pelaavalle Jari Litmaselle, joka puolestaan etsii läpisyötöillään kärjestä vikkeläkinttuista Mikael Forsselia. Tai voit komentaa pitkänhuiskeaa Sami Hyypiää nousemaan kulma- ja vapaapotkutilanteissa vastustajan maalin edustalle pääpalloihin.

Suurin osa näistä asetuksista ovat samoja kuin koko joukkueelle annettavat ohjeistukset muutamaa lisäkohtaa lukuunottamatta:

Vapaapotkut (Set Pieces (A / D)): Tämä määrittää pelaajan roolin joukkueen omia vapaapotkuja juonittaessa. Esimerkiksi "forward" määrittää pelaajan nousemaan vapaapotkutilanteissa pelikentällä ylemmäksi. Optio on hyvä esim. hyvän pääpelin (heading) omaaville puolustajille.
Vapaa rooli (Free Role): Tämä antaa pelaajalle suuremmat mahdollisuudet vaellella taktisen pelialueensa ulkopuolella. Pelaajan, jolle tämä mahdollisuus annetaan tulee olla joukkueelle todella poikkeuksellisen tärkeä ja omata ainakin hyvät arvot ilman palloa pelatessa (off the ball), jolloin hän on aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Etene pallon kanssa (Run with the Ball): Tällä voit kehottaa pelaajaa etenemään kentällä pallon saatuaan. Tämä ohje annetaan yleensä laitalinkeille (AML tai AMR), nouseville laitapuolustajille (DML tai DMR) tai hyökkääjille (FC tai SC). Pelipaikasta riippumatta optio voi olla hyvä antaa pelaajille, joilla on nopea kiihdytys ja juoksunopeus (acceleration & pace) sekä harhauttelu (dribbling).
Pidä palloa (Hold Up the Ball): Tätä ohjetta noudattaessaan pelaaja pyrkii pitämään pallon itsellään sen saadessaan mahdollisimman pitkään. Tällaisilla ohjeilla pelaava pelaaja joutuu vastaanottamaan tavallista enemmän taklauksia ja on suotavaa, että hän omaa ainakin kohtuullisen fysiikan (strength).
Kaukolaukaukset (Long Shots): Näillä ohjeilla operoiva pelaaja pyrkii ampumaan pallon kaukaa kohti vastustajan maalia aina sopivan tilaisuuden saatuaan. Parhaisiin tuloksiin päästään tietysti hyvän laukauksen omaavien pelaajien kanssa (korkea shooting ja long shots).
Merkkaus, miesvartiointi (Marking): Pelaajat voidaan määrätä olla merkkaamatta vastustajan pelaajia lainkaan (none), merkkaamaan vastustajan pelaajat, jotka ovat pelaajan oman taktisen pelialueen sisällä (zonal) tai merkkaamaan tietty, ennalta määrätty vastustajan pelaaja (man marking). Miesvartiointi onnistuu paremmin pelaajilta, joilla on korkea arvo kyseisen ominaisuuden kohdalla (man marking).
Yritä läpisyöttöjä (Try Through Balls): Pelaajaa voidaan kehottaa yrittämään läpisyöttöjä. Ne ovat luovia eteenpäin, ohi vastustajan puolustuslinjan kohdistuvia syöttöjä omille hyökkääjille. Korkean luovuuden (creativity) omaavat pelaajat sekä hyvät syöttelijät (passing) voivat olla näissä omiaan.
Keskitykset (Cross Ball): Näin toimiva pelaaja pyrkii antamaan normaalia enemmän ristisyöttöjä poikki pelikentän. Nämä syötöt pelataan laidoilta pelikentän keskelle ja kohdistetaan yleensä vastustajan pelialueelle. Harkitse tätä ohjeistusta laidoilta nouseville pelaajille, jotka kykenevät antamaan hyviä keskityksiä (korkea crossing-arvo).

Uusimmassa versioissa CM3:n pelimoottoria on korjailtu muutamia aikaisemmissa versioissa esiintyneitä pelillisiä virheitä, esim.:

  • Puolustajat ottavat nyt hyökkäävät keskikenttäpelaajat (AMC:t) paremmin kiinni
  • Puolustajat selviävät nyt paremmin kolmea(kin) vastustajan hyökkääjää vastaan
  • Lisätty hieman varoitusten ja ulosajojen mahdollisuutta pelatessa kovaa taklauspeliä (hard tackling)
  • Parannellut puolustusstrategiat

Muita taktisia vinkkejä:

Pelästytä vastustaja

Jos jokin vastustajan pelaajista näyttää kontrolloivan peliä, mutta ei ole kovin "rohkea" (brave) voit harkita vartioida häntä hieman tarkemmin. Aseta merkkaajaksi iso ja aggressiivinen puolustaja (strenght & aggression), joka ei myöskään pelkää taklata. Tämä voi johtaa vastustajan pelaajan vetäytymiseen 50-50 palloista ja saat taas pelin paremmin haltuusi.

Anna tilaa luoville yksilöille

Ei kannata määrätä luovia omaa peliäsi rakentavia pelaajia prässäämään (pressing) vastustajaa, koska tällöin he ajautuvat liian lähelle vastustajan pelaajia ja ovat näin huonossa asemassa saatuasi pallon takaisin itsellesi.

Prässäys (pressing)

Joukkueesi ei kykene painostamaan vastustajaa koko 90 minuuttista kovinkaan aktiivisesti. Prässäys kuluttaa pelaajien voimia nopeasti ja he väsähtävät ennen aikojaan. Prässäystä kannattaa käyttää vain muutaman minuutin pituisia jaksoja kerrallaan saadaksesi pelin hallinnan käännettyä ja pallon nopeasti takaisin itsellesi.

Karvaa syvältä

Jos omaat korkean työmoraalin omaavia (work rate) hyökkääjiä kannattanee peluuttaa heitä lähellä vastustajan puolustajia. Näin vauhditat vastustajan pelinavauksia eikä luoviin syöttöihin jää aikaa. Kova painostaminen johtaa myös vastustajan virheisiin, jotka hyökkääjäsi voivat käyttää hyväkseen.

Maksimoi erikoistilanteet

Huomioi tarkasti ketkä joukkueesi pelaajista nousevat ylös ja laskevat alas erikoistilanteiden aikana. Oman pään kulmapotkutilanteissa vedä hyvät hyppääjät (jumping) alas ja vastustajan päädyssä määrittele hyvät pääpelaajat (heading) nousemaan ylös. Hyökkäyspäässä myös pelinlukutaito (anticipation & off the ball) auttavat pääsyssä kakkospalloihin.

Pidä palloa

Jos joku pelaajasi on poikkeuksellisen vahva (strength), hyvä harhauttelija (dribbling) ja tekninen (technique) ja etenkin jos hän ei ole erityisen nopea (acceleration & pace) määrää hänet pitämään palloa itsellään (hold up the ball). Asetus sopii erinomaisesti yksinäiselle kärkimiehelle (SC) tai puolustavalle keskikenttäpelaajalle (DMC), jotka voivat näin antaa muulle joukkueelle aikaa nousta mukaan hyökkäyksiin.

Tarkasta erotuomari

Vältä pelaamasta ottelua kovalla taklauspelillä jos ottelun viheltää ankara (harsh) erotuomari, sillä ulosajojen riski on moninkertainen ja vajaalla pelaaminen on aina vaikeampaa.

Keskityksiä laatikkon sisään

Jos omistat pitkiä (ts. korkeat jumping- ja heading-arvot) hyökkääjiä pyri viemään pallo ylös pelikentän laidoilta laitalinkkien toimesta. Sieltä tulevat keskitykset rangaistusalueen sisälle ovat näille ns. target-pelaajille omiaan.

Laidoilla pelaavat pelaajat

Pelikentän laidoilla ylösjuoksuja tekevät pelaajat saavat aikaan paljon rajaheittoja omalle joukkueellesi tullessaan taklatuiksi.

Pakota hyökkääjäsi tekemään nousuja

Mikäli haluat hyökkääjäsi tekemään nopeita nousuja vastustajan puolustuslinjan lävitse määrää hänen pelipaikkansa joka tilanteessa vastustajan maalin eteen aina pelivälineen ollessa omalla joukkueellasi (with ball). Se saa pelaajan juoksemaan välittömästi kohti omaa taktista pelipaikkaansa saadessasi pallon. Hyökkääjän on tällöin oltava hyvä hakemaan paikkaa (off the ball) ja hyvässä pelikunnossa (condition) välttääkseen paitsioaseman tai väsymästä liikaa.

Siirry kappaleeseen 3. Harjoittelu »