Championship Manager 3 (01/02) -peliopas

Ottelupäivät

Päästyäsi itse otteluun näet ottelun pääruudun. Ruudun yläreunassa on ottelun tilanne ja alempana hallintaa kuvaava palkki. Ruudun alareunassa olevista napeista pääset toisiin informationaalisiin ruutuihin, mistä peliä voi myös seurata. Nämä ruudut ovat:

Ottelun tilastot (Match Statistics)

Tämä ruutu näyttää tilastot molempien joukkueiden näkökulmasta; maalien lukumäärän, laukaukset ja vapaapotkut. Vapaapotkut (freekicks) tarkoittavat vapaapotkujen lukumäärää, mitkä joukkue on saanut vastustajan virheistä.

Pelaajien tilastot (Player match statistics)

Tällä ruudulla näet tarkemmat statistiikat molempien joukkueiden pelaajien osalta. Ruudulla tilastoalkioita kuvaavat lyhenteet tarkoittavat seuraavaa:

LyhenneKuvaus
PassPelaajan antamien syöttöjen lkm
TckPelaajan tekemien taklausten lkm
HeaPelaajan tekemien pääpuskujen lkm
AstPelaajan antamien maalisyöttöjen lkm
ShoPelaajan ampumien laukausten lkm
OnPelaajan maalia kohti kohdistuneiden laukausten lkm
ConPelaajan sethetkinen pelikunto
IntPelaajan tekemien pallonriistojen lkm
RunPelaajan onnistuneiden läpijuoksujen lkm
OffPelaajan aiheuttamien paitsioiden lkm
FouPelaajan tekemien virheiden lkm
FldPelaajaan kohdistuneiden rikkeiden lkm
CmpPelaajan suorittamien syöttöjen / taklausten / puskujen lkm
KeyPelaajan suorittamien avainsyöttöjen / -taklausten / -puskujen lkm

Pelikentän hallinta (Pitch possession)

Tällä ruudulla on kuva pelikentästä jaettuna kolmeen yhtä suureen osaan, joilla näkyy kunkin alueen prosentuaalinen hallinta. Voit vaihtaa aikaperiodin, miltä hallinta näytetään 'view'-menusta (1. jakso, 2. jakso tai viimeiset 5 minuuttia).

Live-sarjataulukko (Live League Table)

Tämä ruutu on saatavilla vain sarjapelien yhteydessä. Se näyttää sarjasi sarjataulukon laskettuna siten, että kaikki sillä hetkellä käynnissä olevat ottelut päättyisivät juuri senhetkiseen tilanteeseen. Loppukaudesta saatat keksiä tälle ruudulle tekemistä varsinkin jos joukkueesi taistelee noususta ylemmälle sarjatasolle tai päinvastoin putoamista alemmalle tasolle vastaan.

Otteluraportti (Match Report)

Tästä näet ottelun aikana viimeksi selostetut tapahtumat, joista voit päätellä ketkä pelaajat ovat olleet pelissä parhaiten esillä. Aloittaaksesi pelin klikkaa 'Kick off' -painiketta, joka muuttuu 'Pause match'-painikkeeksi mahdollistaen sinun pysäyttää pelin milloin tahansa haluat. Näet heti alkuun viestin, jossa peli on vihelletään alkaneeksi, yläreunan kello alkaa käymään ja ottelun selostus pyörimään ruudulla aina kun ottelussa tapahtuu jotain mielenkiintoista. Pyytääksesi vaihtoa klikkaa joukkueesi 'tactics'-nappia ja saat tehdä vaihtoja heti kun ottelussa tulee seuraava pelikatko.

Selostus on muuttunut merkittävästi Championship Manager 3:een. Se mahdollistaa pelaajan saada heti varmaa tietoa ottelutapahtumien syistä ja niiden seurauksista yhtä lailla kuin monipuoliset statistiikatkin kuten pelaajan luokitus (rating), syöttötilastot ym. Selostuksesta kannattaa poimia erityisesti seuraavat viestit:

Puolustajat

Viestit onnistuneista taklauksista tai jäämisestä vastustajan jalkoihin antavat extra-informaatiota puolustajiesi kyvyistä ottelussa. Joskus vastustajallasi on avainhyökkääjä, joka ei ole pysäytettävissä yhden puolustajan voimin (vrt. esim. Alan Shearer), jolloin on järkevää pitää häntä kahdella pelaajalla (puolustaja ja keskikenttäpelaaja). Jos selostus vaikuttaa siltä, että vastustajan hyökkääjät eivät saa laukauksiaan perille tai kohti omaa maaliasi (lacks power / ball goes wide) on todennäköistä, että puolustajasi blokkaavat laukaukset ja taktiikkasi puree vastustajaan hyvin.

Keskikenttäpelaajat

Viestit laukauksiin päättyneistä syötöistä (erityisesti kun hyökkääjille avautuu helppoja paikkoja, easy chances tms.) tai vastaavasti viestit lukuisista harhasyötöistä tulee huomioida toimissasi. Jos vastustajan piilokärjet (AMC) aiheuttavat vaikeuksia puolustajillesi rangaistusalueen sisällä voit määrätä jonkun keskikenttämiehesi vartioimaan tätä.

Hyökkääjät

Viestit, missä vastustajan maalivahti on pahasti myöhässä (off position) viittaa hyvän ennakointitaidon (anticipation) ja pelisilmän omaavaan hyökkääjään. Jos selostuksesta käy ilmi, että hyökkääjillesi jää vastustajan pelialueella liian vähän pelitilaa voit harkita paremmin peliä lukevien (off the ball) pelaajien vaihtamista kentälle tai määrätä pelaajillesi enemmän liikettä, jolloin vastustajan miesvartiointi voi herpaantua.

Muut viestit

Oikuttelevat pelaajat, jotka kiistelevät erotuomarin kanssa (arguing with the ref), tönivät vastustajia (shove player) tai käyttäytyvät muuten epäurheiljamaisesti (kicks the ball away), kannattaa vaihtaa heti kentältä tai muuttaa heidän taklauspeli pehmeäksi (easy tackling) ennen kuin he tulevat ulosajetuksi. Jos tuomari tekee epäilyttäviä tuomioita (dubious situation) on mahdollista, että toinen tilanteen toinen osapuoli filmaa.

Muita huomioitavia taktisia asioita:

  • Kun vastustajan pelaaja saa keltaisen kortin hän pelaa varovaisemmin ulosajoriskin kasvaessa. Voit käyttää tämän hyväksesi asettamalla häntä vastaan pelaavan pelaajan haastamaan vastapelurinsa (run with the ball).
  • Jos joukkueesi hyökkääjät ovat hyväkuntoisia (condition), nopeita (pace) ja taitavia (dribbling) voit hassuttaa vastustajaa siirtymällä pelaamaan vastaiskutaktiikalla heti olessasi yhden maalin johtoasemassa.
  • Joukkueesi kapteenilla on tietty vaikutusvalta joukkueesi pelityyliin ja työmoraaliin, joten kiinnitä hänen valintaan erityistä huomiota.
  • Jos pelaat paitsioansaa (offside trap) ja puolustajasi väsyvät paljon, vaikuttaa se merkittävästi koko puolustustaktiikan toimivuuteen.
  • Täysikuntoinen ja innokas nuori pelaaja on joissain tapauksissa parempi vaihtoehto kuin lopen väsynyt normaalisti avauskokoonpanossa oleva pelaaja.
  • Huonokuntoiset pelaajat (alhainen stamina) eivät sovi prässäyspeliin, sillä se kuluttaa pelaajia paljon normaalia enemmän.
  • Huomioi viestit mahdollisista pienemmistä loukkaantumisista (gets knock ym.), sillä lievästikin loukkaantunut pelaaja kannattaa yleensä vaihtaa heti kentältä.
  • Kun pelaajan pelikunto tipahtaa alle 70%:n hän on hyvin väsynyt eikä esiinny enää edukseen ottelussa.

Siirry kappaleeseen 6. Kaupankäynti ja pelaajasiirrot »