Championship Manager 3 (01/02) -peliopas

Pelaajakaupat ja sopimukset

Kun manageri on arvioinut joukkuettaan tarpeeksi seuraava askel on järjestäytyä eroon tarpeettomista pelaajista ja ostaa tilalle uusia paikkaamaan joukkueen heikoimpia pelipaikkoja. Samoin joukkueen avainpelaajien jääminen joukkueeseen on turvattava uusimalla näiden sopimuksia pikimmiten.

Pelaajien etsintä tapahtuu pelaajamarkkinoilta. Klikkaa itsesi sinne etusivun managerimenusta (Player & Staff Search). Uusien pelaajien etsimiseen on kaksi hyvää keinoa:

Ensimmäinen on asettaa hakuun tärkeimmille hakukriteereille filtterit löytääksesi juuri tarpeittasi vastaavia potentiaalisia hankintoja. Sen jälkeen lähetä kykyjenetsijäsi (scouts) seuraamaan näitä kyseisiä pelaajia. Tämä haku soveltuu etsittäessä pelaajaa tietylle pelipaikalle.

Toinen keino on määrätä seuran kykyjenetsijät etsimään joukkueeseen sopivia pelaajia ja filtteröidä itse tästä joukosta parhaat yksilöt. Tämä hakutapa soveltuu parhaiten etsittäessä kerralla pelaajia usealle eri pelipaikoille.

Pelaajien myyminen

Myydäksesi pelaajia Championship Manager 3:ssa aseta heidät siirtolistalle mainostaaksesi muille joukkueille pelaajien olevan vapaita tarjoukselle. Jos haluat päästä pelaajasta nopeasti eroon yritä pudottaa houkuteteksi hänen myyntihintaa.

Jos pelaajan status joukkueessa (squad status) on asetettu kohtaan joukkueelle tarpeeton (not needed) hän hyväksyy todennäköisemmin muiden seurojen tekemiä tarjouksia vaikkakin se voi tehdä pelaajasta tyytymättömän (unhappy). CM01/02:ssa pelaajat hyväksyvät muilta seuroilta nykyistä sopimustaan pienempiäkin tarjouksia jos ovat tyytymättömiä nykyisessä seurassaan. Aseta pelaaja siirtolistalle klikkaamalla pelaajan profiilista yläoikealta 'action'-menusta 'Set transfer status' ja 'transfer listed'. Jos asetat pelaajan myyntiin täysin yllättäen (esim. pian hänen hankkimisen jälkeen) hän voi pahastua ja kritisoida seuran toimia medialle.

Siirtostatus (transfer status) -ikkunassa voit muuttaa pyytämääsi siirtohintaa pelaajasta, hänen statustaan joukkueessa (squad status) eli kuinka tärkeässä roolissa pelaaja on joukkueessa sekä hänen siirtostatustaan (transfer status). Kun muut seurat tekevät tarjouksia pelaajistasi saat niistä ilmotuksen uutisikkunaan (news). Vastaa tehtyyn tarjoukseen klikkaamalla 'Respond' ja pääset neuvotteluruudulle (negotiation).

Neuvotteluruudulla voit tarkistaa toisen seuran tekemän tarjouksen pelaajasta tai neuvotella siitä (plus- ja miinus-napit). Lisäksi voit lisätä tai poistaa sopimukseen liittyviä ehtoja klikkaamalla ehdon nimeä.

Siirtosumma (Transfer Fee)Tämä on maksu, minkä saat välittömästi kaupan toteuduttua.
Kuukausittaiset osamaksut (Monthly Instalments)Tämä mahdollistaa ostavalle seuralle kuukausivälein tapahtuvan osamaksun yhden kertamaksun sijasta.
Prosenttiosuus seuraavasta myynnistä (Percentage Of Next Sale)Tämä ehto tarkoittaa sitä, että mikäli seura johon pelaaja siirtyy myy pelaajan edelleen muualle, saa alkuperäinen myyjä tuosta siirtosummasta ennalta määrätyn prosenttiosuuden. Prosenttiosuus toimii 5%:n askeleissa.
Maksu 10 liigaesiintymisen jälkeen (Fee After 10 League Appearances)Tämä ehto tarkoittaa palkkiota, jonka ostajaseura joutuu maksamaan myyjälle pelaajan esiinnyttyä 10:ssä liigapelissä uudessa seurassaan. Voit vaihtaa pelien määrää klikkaamalla lukua.
Maksu 10 maaotteluesiintymisen jälkeen (Fee After 10 International Appearances)Tämä ehto tarkoittaa palkkiota, jonka ostajaseura joutuu maksamaan myyjälle pelaajan esiinnyttyä 10:ssä maaottelussa. Voit vaihtaa pelien määrää klikkaamalla lukua.
PelaajavaihtokauppaYrittääksesi pelaajavaihtokauppaa klikkaa 'exchange'-nappia ja pääset ruudulle, jossa näkyvät kaupan toisen osapuolen pelaajat, joista voit käydä kauppaa. Lisätäksesi pelaajan kauppaan klikkaa 'exchange'-nappia ja pelaajaa, jonka lisäät kauppaan. Palatessasi siirtoruudulle valitsemasi pelaaja näkyy nyt alhaalla osana tekemääsi tarjousta.

Jäljellä on enää varmistaa, että olet itse varmasti tyytyväinen tarjoukseen ja painaa neuvottele (negotiate)- tai peru (cancel) -nappia. Jatka peliä ja saat pian vastauksen tarjoukseesi.

Sopimusneuvottelut

Sopimusneuvotteluita käydään CM3:ssa kahden kaavan mukaan: joko neuvottelemalla sopimusta seuraan saapuvan pelaajan kanssa tai neuvottelemalla jatkosopimus seurassa jo pelaavan pelaajan kanssa.

Neuvotteluista seurassa jo pelaavien pelaajien kanssa seuralla on varaa vetäytyä ja voit tinkiä pelaajan kanssa sopimusehdoista ja palkasta pitkäänkin. Sen sijaan neuvottelut potentiaalisten hankintojen kohdalla ovat vaikeampia, sillä he voivat tehdä (mahdollisesti kannattavamman) jatkosopimuksen nykyisen seuransa kanssa tai saada parempia tarjouksia muualta.

Uutta haastetta CM01/02:ssa lisää se, että allekirjoittaessasi sopimuksia uusien pelaajien kanssa et enää voi "hyppiä" pelaajalle luvatun joukkuestatuksen (squad status) kanssa saadaksesi hänet joukkueeseen mahdollisimman halvalla, vaan pelaaja muistaa hänelle aiemmin luvatun roolin jopa kahden viikon ajan jokaisen sopimusneuvottelun jälkeen. Vasta tuon jälkeen voit tarjota pelaajalle paikkaa joukkueessasi erilaisella statuksella.

Tarjotessasi pelaajalle sopimusta sopimusneuvotteluruutu (Contract Offer Screen) aukeaa. Aivan ylimmäisenä kerrotaan onko pelaaja kiinnostunut tekemään sopimusta seurasi kanssa ja jos, niin mitkä hänen vaatimuksensa sen suhteen ovat. Ulkomailta tulevat pelaajat saattavat pyytää moninkertaista palkkaa aikaisempaan verrattuna, koska he joutuvat mahdollisesti eroon perheistään ja ystävistään siirtyessään ulkomaille.

Jos pelaaja ilmaisee, ettei ole kiinnostunut "siirtymään varamiehenä" (backup player) tai vastaavaa, se tarkoittaa, että pelaaja voisi harkita siirtymistä, mutta vain edellyttäen, että saa joukkueessa erilaisen roolin (yleensä tärkeämmän roolin vaikkakin jotkut nuoret pelaajat eivät halua suurta roolia siihen liittyvän suorituspaineen takia). Jos pelaaja ilmoittaa, ettei ole kiinnostunut tekemään sopimusta lainkaan, on hyvin todennäköistä, ettei hän sitä myöskään tee ellet pysty tarjoamaan tälle huomattavaa palkankorotusta edelliseen tienestiin nähden.

Alempana ruudulla näet tarjouksen, jota olet tekemässä pelaajalle. Oletuksena siinä näkyy pelaajan vaatimat maksut ja sopimusehdot (tai sallittu maksimi mikäli pelaajan vaatimukset ovat suurempia kuin seurajohto on myöntänyt käyttöösi).

Sopimustarjoukseen liittyvät parametrit:

Viikkopalkka (Weekly Wages) = pelaajan seuralta kuittaama viikottainen palkka.
Huomaa, että pelaajapalkkiohin kuluvat yhteismenot vaikuttavat niin muille pelaajille tarjottaviin palkkoihin kuin myös seurajohdon sinulle myöntämään rahoitukseen pelaajasiirtoihin. Jos esimerkiksi 20 joukkueen pelaajaa tienaa n. 30 000 €:n viikkopalkan kokonaismenot kasvavat vuodessa yhteensä n. 30 miljoonaan euroon, jolloin seurajohto voi rajoittaa jonkin verran sinun kulutusvoimaasi. Tämä toimii tietysti myös päinvastoin eli saat usein lisärahoitusta pelaajakauppoihin myymällä joukkueesi kovapalkkaisimpia pelaajia.
Sopimusraha (Signing On Fee) = pelaajan seuralta suoraan saama raha sopimuksen allekirjoittamisesta.
Tämä maksu on mahdollinen ainoastaan jos yrität värvätä pelaajaa toisesta seurasta ja tarkoittaa seuran pelaajalle maksamaa summaa siirtymisestä. Tämän avulla voit houkutella pelaajaa seuraasi, mutta on etenkin pienissä seuroissa helposti neuvoteltavissa pienemmäksi.
Sopimuksen päättymispäivämäärä (Contract End Date) = päivämäärä, jolloin sopimus pelaajan kanssa raukeaa.
Hyvin vanhojen pelaajien kanssa, joiden parhaat päivät ovat jo takana on oltava varovainen tekemästä kovin pitkiä sopimuksia.
Vakanssi (Position)
Tietyillä vanhemmilla pelaajilla on ylimääräinen kenttä, mikä mahdollistaa heille tarjottavan pelaajavalmentajan (player/coach) tai pelaaja-apulaismanagerin (player/assistant manager) paikkaa joukkueessa tai suoraan paikkaa pelkästään seurajohdossa (apulaismanageri tai valmentaja).

Erillään sopimusneuvotteluruudulta on kaksi muuta aliruutua, joita pääset tarkastelemaan ruudun yläreunassa olevista sinisistä painikkeista. Nämä ovat sopimuksen bonukset- (contract bonus) ja sopimusehdot (contract clauses) -ruudut. Bonusruudulta voit tarjota pelaajille heidän peliesityksistään riipuvia bonusrahoja. Maalivahdit voivat saada bonusta nollapeleistä (clean sheet) ja kenttäpelaajat maaleista (goals) ja maalisyötöistä (assists).

Erikseen sopimusehtoihin määritellään tilanteet, jolloin pelaaja voi vapautua sopimuksesta ennen sopimuksen päättymistä:

  • Vähimmäissiirtosumma (Minimum Fee Release Clause), joka määrittää vähimmäissiirtosumman, joka toisen seuran on tehtävä pelaajan vapauttamiseksi nykyisestä sopimuksestaan. Vähimmäissiirtosumman mukaisen tarjouksen saatuaan seura ei voi kieltäytyä myymästä pelaajaa tarjouksen tehneelle seuralle.
  • Putoamisehto (Relegation Release Clause), joka määrittää siirtosumman, joka toisen seuran on tehtävä pelaajasta nykyisen sopimuksen raukaisemiseksi siinä tapauksessa, että nykyinen seura tippuu sarjatasoa alemmaksi. Kun tämä sopimusehto on aktiivinen se on merkittynä punaisella värillä.
  • Nousuehto (Non-Promotion Release Clause), joka määrittää siirtosumman, joka toisen seuran on tehtävä pelaajasta nykyisen sopimuksen purkamiseksi siinä tapauksessa, että nykyinen seura ei saavuta sopimuksen ensimmäisen vuoden aikana sarjanousua. Ehto on aktiivisena punainen.
  • Managerin työehto (Manager Job Release Clause), joka tarkoittaa, että toisen seuran tehdessä pelaajalle tarjouksen managerin paikasta et voi estää tätä lähtemästä ja nykyinen sopimus voidaan purkaa välittömästi.

Jos lisäät sopimusehdoissa mainittavan ehdon suuruutta (tai poistat ehdot kokonaan) pelaaja on usein hyvin haluton allekirjoittamaan sopimusta, ellet kompensoi pelaajan menetystä esim. viikkopalkassa.

Siirry kappaleeseen 7. Pelaajat »