Championship Manager 3 (01/02) -peliopas

Joukkueen organisointi

On paljon oman harkintasi alla olevia seikkoja, mitkä sinun tulee ottaa huomioon valitessasi joukkueesi kokoonpanoa. Futismanagerointimaailma on jakautunut tässä suhteessa kahteen yhtä suureen osaan: tuleeko taktiikat ja kokoonpano valita olemassaolevan pelaajamateriaalin perusteella vai päinvastoin pelaajat käytettävien pelitaktiikan ja -formaatin mukaan.

Kotikentällä pelattavissa otteluissa pelaajasi ovat motivoituneempia fanien takia ja hieman hyökkäysvoittoisempia mieleltään, mikä kannattaa ottaa huomioon suunnitellessasi käytettävää pelitaktiikkaa. Etenkin ennen vieraspelejä ja ennakolta parempia joukkueita vastaan käytäviä kamppailuja tarkempi arviointi on aina paikallaan.

Joukkueruudulla näet pelaajalistan kaikista joukkueesi edustusjoukkueessa pelaavista pelaajista. Listan yläpuolella on ennaltamäärittelemääsi pelitaktiikkaa vastaavat pelipaikat. Määritelläksi pelaajan tietylle pelipaikalle klikkaa pelipaikan nimeä (esim. GK) ja vedä se hiirellä valitsemasi pelaajan päälle ja päästä hiiren nappi ylös. Allaolevassa taulukossa on listattuna pelaajien tärkeimmiksi arvioidut ominaisuudet kullekin pelipaikalle.

Pelaajat, jotka ovat vähemmän kuin 70% pelikunnossa (condition) eivät todennäköisesti esiinny edukseen ottelussa. Ei ole välttämättä järkevää peluuttaa arvojen perusteella parasta pelaajaa, mikäli tämä ei ole pelikuntoinen. Etenkin paljon liikkuvien pelaajien (pelikentän laidat) on parasta olla täydessä terässään.

PelipaikkaTärkeimmät ominaisuudet
MaalivahtiRefleksit, Pallonkäsittely, Sijoittautuminen, Tasapaino, Rohkeus
(Reflexes Handling Positioning Balance Bravery)
Laitapuolustajat
DL, DR (myös DML, DMR)
Taklaukset, Sijoittautuminen, Nopeus, Puskeminen, Pelinluku, Voima, Vartiointi
(Tackling, Positioning, Pace, Heading, Anticipation, Strength, Marking)
Keskuspuolustajat, topparit
(Sw, DC)
Taklaaminen, Sijoittautuminen, Nopeus, Puskeminen, Pelinluku, Voima, Vartiointi, Rohkeus, Tiimityö
(Tackling, Positioning, Pace, Heading, Anticipation, Strength, Marking, Bravery, Teamwork)
Hyökkäävät laiturit
(DML, DMR, ML, MR)
Syötöt, Laukaukset, Ilman palloa, Luovuus, Nopeus, Keskitykset
(Passing, Shooting, Off the Ball, Creativity, Pace, Crossing)
Hyökkäävä keskikenttä, piilokärki
(MC, AMC, FC)
Syötöt, Laukominen, Ilman palloa, Luovuus, Nopeus, Tiimityö, Pelinluku, Harhauttelu
(Passing, Shooting, Off the Ball, Creativity, Pace, Teamwork, Anticipation, Dribbling)
Puolustava keskikenttä
(MC ja etenkin DMC)
Kestävyys, Taklaaminen, Sijoittautuminen, Syötöt, Puskeminen, Tiimityö
(Stamina, Tackling, Positioning, Passing, Heading, Teamwork)
Nopea kärkimies
(FC, SC)
Laukaukset, Pelinluku, Nopeus, Kiihdytys, Ilman palloa
(Shooting, Anticipation, Pace, Acceleration, Off the Ball)
Target-hyökkääjä
(FC, SC)
Puskeminen, Laukaukset, Pelinluku, Syötöt
(Heading, Shooting, Anticipation, Passing)

Taulukossa moneen otteeseen mainittu pelinlukutaito (anticipation) tarkoittaa kykyä ennakoida pelitapahtumia ja pallon liikkeitä antaen usein etulyöntiaseman muuten parempaan pelaajaankin nähden. "Ilman palloa" on vapaa suomennos englanninkielisestä termistä "off the ball" ja tarkoittaa pelaajan kykyä hakea aktiivisesti paikkaa pallon ollessa omalla joukkueella ja yleistä liikettä. Taulukon viimeisessä sarakkeessa oleva target-hyökkääjä on yleensä voimakasrakenteinen ja vahva pääpelaaja, jolle kohdistetaan korkeat keskityspallot ja joka kykenee pitämään hyvin pallon omalla joukkueella (vrt. esim. Emile Heskey).

Itse pelaan CM:ää yleensä 5-2-1-2 peliformaatilla. Siinä joukkueella on kaksi vahvaa ja nopealiikkeistä topparia, pääpelin ja hyvän syöttelyn taitava alempi keskikenttämies (DMC) sekä nopeat hyökkäävät laitapuolustajat (DML ja DMR). Keskikentällä on kaksi luovaa pelinrakentajaa (MC tai AMC) ja niiden yläpuolella "välissä" piilokärkenä nopea ja syöttötaitoinen AMC (toisinaan FC). Kärkimiehiksi yritän usein haalia molempia taulukossa mainittuja hyökkääjätyyppejä (nopea & target), jotka ideaalitilanteessa tukevat hyvin toisiaan. Pelitaktiikka on hyökkäysvoittoinen, mixed passing ja normaali taklauspeli ilman muita hienouksia.

Edellämainittu taktiikka on melko toimiva tietokonevastustajia vastaan, mutta osoittautunut aika ennalta-arvattavissa olevaksi moninpelissä toisia CM-pelaajia vastaan. Heitä vastaan käyttämääni pelitaktiikkaa en tässä kerro ;)

Lisää pelitaktiikoita löytyy esim. linkkien sivuilta.

Kappaleeseen 5. Ottelut »