Championship Manager 3 (01/02) -peliopas

Harjoittelu ja harjoitusmetodit

Kun olet arvioinut joukkuettasi harjoituspelien ym. avulla on aika miettiä miten joukkuetta voisi kehittää parempien tulosten saavuttamiseksi. CM3:ssa harjoittelu on toteutettu siten, että voit joko olla kokonaan välittämättä siitä, jolloin apulaismanagerisi (assistant manager) ja valmentajat (coach) huolehtivat sen, tai vaihtoehtoisesti antaa oman panoksesi käytettäviin harjoitusmetodeihin. Jos joukkueella ei ole valmentajia tai jos nämä eivät mielestäsi ole tarpeeksi hyviä kannattaa sinun osallistua siihen itse sen sijaan, että antaisit pelaajien arvojen huonontua vapaasti. Klikkaa 'training' -joukkueruudulla.

Harjoitteluruudulla (training screen) suurimman osan tilasta kattaa lista joukkueesi pelaajista, jota ympäröi sinisiä painikkeita. Valittuna niistä on 'Overview', joka näyttää kaikki joukkueesi pelaajat ja kunkin käyttämän harjoittelujärjestelmän. Muut siniset painikkeet osoittavat joukkueesi eri harjoitustyylejä. Muuttaaksesi pelaajan harjoittelumetodia klikkaa pelaajan nimeä ja vedä tämä hiirellä haluamaasi harjoitusmetodiin. Pelaajan vierellä olevan painikkeen tulisi nyt näyttää hänen uusi harjoitusmetodinsa.

Valitse view-valikosta attribuutit (attributes) ja huomaat pelaajien kykyjä kuvaavien lukuarvojen olevan kolmivärisiä: punainen kuvaa laskenutta arvoa, sininen muuttumatonta ja vihreä kasvanutta arvoa. Käyttäessäsi pelin oletusmetodeja on suositeltavaa asettaa ainakin maalivahdit maalivahtiharjoitteluun (goalkeeper training), puolustajat yleisharjoitteluun (general) sekä keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät taitoharjoitteluun (skills).

Jos tavoittelet maksimaalista hyötyä voit määritellä joukkueen valmentajat kullekin parhaiten soveltuviin tehtäviin (harjoitusmetodeihin). Paina 'coaches'-nappia ja pääset ruudulle, joka näyttää valmentajiesi nimet ja heidän senhetkiset valmennustehtävät. Klikkaa valmentajan nimeä nähdäksesi tämän osaamisalueet ja attribuutit.

Tärkeimmät valmentajien attribuutit kuhunkin harjoitusmetodiin näet allaolevassa taulukossa. Etenkin valmentajien arviointikyky (judge potential & ability) on olennainen sen takia, ettei seuralle kallista harjoitusaikaa käytettäisi "väärien", vähemmän lupaavien pelaajien harjoittamiseen.

HarjoitusmetodiTärkeät attribuutit
Yleinen (general)Kenttäpelaajavalmennus (coaching outfield players), mukautuvaisuus (adaptability)
Kunto (fitness)Kenttäpelaajavalmennus (coaching outfield players), kurinpito (discipline)
Laukaukset (shooting)Kenttäpelaajavalmennus (coaching outfield players)
Taidot (skills)Kenttäpelaajavalmennus (coaching outfield players), Työskentely nuorten kanssa (working with youngsters)
Taktiikat (tactics)Kenttäpelaajavalmennus (coaching outfield players), Taktinen tietämys (tactical knowledge)
Maalivahdit (Gk)Maalivahtivalmennus (coaching goalkeepers)

Voit tehdä kustomoituja harjoitusmetodeja valitsemalla joku sinisistä harjoitusnapeista ja klikkaamalla 'edit'-nappia. Ruudulla näet tarkkaan mihin seikkoihin tätä harjoitusmallia käyttävät pelaajat keskittyvät ja voit muodostaa niistä mieleisiä variaatioita. Voit myös kouluttaa pelaajia uusille pelipaikoille. Uudelleenkouluttaminen on kuitenkin hyvin aikaavievää, eikä läheskään aina kannattavaa, sillä pelaajien harjoittelumotivaatio kärsii helposti (unhappy with training), jolloin mikään harjoittelu ei tehoa.

Jos harjoittelumalli on liian kunnianhimoinen (monta harjoituskategoriaa määrätty intensiiviseksi) pelaajat loukkaantuvat helpommin eivätkä palaudu pelikuntoon (alhainen condition) ottelupäiviksi. Toisaalta kevyt harjoittelu (light) vähentää loukkaantumisriskiä, mutta ei kehitä pelaajia yhtä hyvin. Kun pelaaja loukkaantuu hänet poistetaan automaattisesti harjoitusringistä kunnes on taas terve.

Siirry kappaleeseen 4. Joukkue »