Championship Manager 3 (01/02) -peliopas

Pelin aloittaminen

Aloittaaksesi uuden pelin klikkaa "New Game" -painiketta päävalikossa. Peli lataa tietokannan tietokoneen muistiin mikä kestää pienen tovin, jonka jälkeen näet listan CM3:ssa olevista liigoista. Tältä ruudulta valitset, minkä maan liigat tullaan simuloimaan tulevassa pelissäsi. Valinta perustuu yleensä henkilökohtaisiin mieltymyksiin ja omaan kärsivällisyyteesi, sillä mitä useamman sarjan valitset peliin mukaan sitä hitaammaksi pelin kulku käy. Seuraavasta taulukosta näet suositukset pelisarjojen lukumäärälle erilaisissa järjestelmissä (taustalla, background, pelattavat pelit lasketaan ½-kertoimella).

ProsessoriMuistiSuositeltava liigojen määrä (maksimi)
Alle P13316MB1
P133 - P20032MB2 (Max 3)
P200 - P35064MB3 (Max 6)
P350 - P40064MB6 (Max 6)
P400+128MB10 (Max 15)
P400+256MB+Kaikki

Jos valitset liigan taustaprosessoinnille (background) se pelataan rajoitetulla ottelumoottorilla, mistä syystä se ei tarvitse niin paljoa prosessointitehoa (ja aikaa!) kuten etualalla (foreground) simuloitava liiga. CM01/02:ssa on mahdollista toimia myös taustaliigan managerina, jolloin taustalla simuloitava liiga muuttuu automaattisesti etualan liigaksi.

Mikäli pelaaminen käy liian tahmaiseksi pelinopeutta voi säätää hieman pelin omista asetuksista (game settings). Klikkaa pois vilkkuvat tekstit (flashing text) ja laita päälle taustaprosessointi (background processing). Jos pelikoneen tehot ovat rajoitetut aloita peli pienemmillä pelaaja- ja ottelutietokannalla (minimum database & stored matches) ja valitse mukaan vähemmän sarjoja. Lue pelintekijän laitteistovaatimukset ja vähimmäissuositukset info-sivulta.

Saatoit huomata ruudun vasemmassa yläkulmassa olevan option "use real player data", mikä tarkoittaa että rakennettavassa uudessa pelissä käytetään tosielämään perustuvaa pelaajatietokantaa. Oletuksena tämä optio on päällä (enabled). Myöhemmin saatat haluta kokeilla peliä lennosta luodulla tietokannalla, jolloin pelaaminen vaikeutuu kun et enää voikaan turvautua haalimaan tuttuja suosikkipelaajiasi.

Valittuasi pelattavat liigat paina next-painiketta. Pelissä tulee nyt pitkältä tuntuva tauko kun valitsemasi liigat pannaan alulle (mitä useamman liigan valitsit sitä pitempi tauko on, joten tässä välissä voit hakea vaikka kupillisen kahvia).

Kun pelin alkuasetukset on annettu sinulta kysytään managerin (sinun) nimeä ja salasanaa taktisien tietojesi turvaamiseksi ulkopuolisilta. CM3:ssa salasanan käyttäminen on täysin vapaaehtoista, eikä sitä yleensä kannata asettaa, sillä sen unohtaa helposti (believe me). Jos kuitenkin on syytä asettaa salasana (samalla koneella on useita CM3-käyttäjiä) kirjoita se ylös, koska ilman sitä et voi jatkaa talletettua peliä myöhemmin.

Managerin nimen (ja mahdollisen salasanan) syötettyäsi näet managerin kansalaisuus (nationality) -ruudun, josta valitset managerillesi haluamasi kansalaisuuden. Jatka painamalla alalaidassa olevaa next-painiketta. Managerin kansalaisuus vaikuttaa siihen miten pelaajat käsittävät ja näkevät managerin, ja toisaalta miten muut seurat ja maajoukkueet suhtautuvat häneen. (esim. Azerbaidzanilainen manageri ei välttämättä heti tule valituksi Suomen maajoukkueen peräsimeen :).

Pääset seuranvalintaruudulle, jolla näet kaikki managerisi alaisuuteen valittavissa olevat seurat. Näet tietoja joukkueesta klikkaamalla sen nimeä, joka johtaa seuran joukkueruudulle. Saat joukkueesta lisätietoja selaamalla samassa ruudussa ylärivillä olevia sinisiä painikkeita. Joukkueen ruudulla, jonka lopulta päätät valita klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa "take control" -painiketta. Peli varmistaa vielä oletko varma valinnastasi ja jatkuu klikattuasi vastauksen.

Seurajohdon asettamat tavoitteet

Lopulta pääset pelin pääruudulle, mistä kaikki päivittäinen operointi jalkapalloseuran managerina tapahtuu. Näet ruudulla jalkapallomaailmassa tapahtuneita uutisia. Pelin alussa saat aina seuraavat uutisviestit:

  • Viesti, joka koskee sinun pestaamista seuran uudeksi manageriksi.
  • Viesti joukkueesi hallitukselta (board of directors), jossa kerrotaan joukkueen viralliset tavoitteet ensi kaudelle.
  • sekä viesti, joka kertoo liigan peliaikataulusta ja ensimmäisten otteluidesi ajankohdat ja tapahtumapaikat.

Näistä viesteistä tärkein on viesti, jossa kerrotaan seurajohdon asettamat tavoitteet joukkueen menestykselle tulevalle kaudelle, jotka sinun joukkueen managerina tulee vähintään saavuttaa pitääksesi työsi myös jatkossa. Seuraavassa taulukko mahdollisista tavoitteista ja mitä ne itseasiassa tarkoittavat:

ViestiOdotettu sijoitus
Serious Championship Challenge1.
Expect European QualificationSuoriutua Euroopan kentille (keinolla millä hyvänsä) ja lisäksi kunnioitettava sijoitus liigassa (puolivälin yläpuolella).
Expect PromotionVähintään nousukarsinnat ja yleensä nousu ylempään sarjaan.
Expect Play-OffsVähintään paikka nousukarsinnoissa (kuitenkin vähemmän paineita nousun suhteen).
Respectable League positionSijoitus sarjassa selvästi puolenvälin paremmalla puolella.
Stay Clear of RelegationPuolivälin sijoitus sarjassa.
Battle Bravely against relegationAlle puolivälin sijoitus sarjassa.
Improve club squadTodennäköinen putoaminen alemmalle sarjatasolle tai häntäpään sijoitus.

Jotta varmistaisit asemasi seuran managerina sinun on saavutettava seurajohdon asettamat tavoitteet. Vaikket niitä saavutakaan et tule kuitenkaan automaattisesti poispotkituksi. Seurajohto ottaa ratkaisuja tehdessään yleensä huomioon puolustukseksesi esim. seuran huonon taloudellisen tilanteen ja muut ympäristötekijät. Erityisesti ensimmäisinä vuosinasi joukkueessa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen tulkitaan hyvin löysästi.

Harjoitusotteluiden järjestäminen

Ensimmäiseksi asetuttuasi uuden seurasi peräsimeen on usein syytä arvioida joukkueen pelaajat. Helpoin keino tehdä tämä on järjestää ystävyysotteluita (friendly match). Järjestääksesi ystävyysottelun klikkaa etusivun managerin nimeä (oma nimesi?) ja sieltä joukkueruutu "club squad". Tunnistat avautuvan ruudun, sillä sitä käytettiin mm. pelin alussa joukkuetta valittaessa. Klikkaa yläreunan "fixtures"-painiketta ja joukkuettasi koskevat kauden tapahtumat avautuvat näkyviin.

Tältä ruudulta voit järjestää niin yksittäiset ystävyysottelut (valitse menusta home tai away), ulkomaille suuntautuvan pelikiertueen (tour) tai mini-turnauksen kolmelle tai neljälle joukkueelle (tournament). Valittuasi ottelutyypin valitset päivämäärän kalenterista, jolloin ottelu tullaan pelaamaan. Päivämäärille, jolloin otteluja ei voida pelata niiden läheisyyden takia muiden ottelujen kanssa tai muista syistä, ei voi sopia ystävyysotteluja. Klikkaa kalenterissa olevaa vapaata päivämäärää (date available) ja jatka painamalla next. Sitten valitset haasteen kohteen ts. joukkueen, jota vastaan olet kiinnostunut pelaamaan. Joukkueruudun oikeassa yläkulmassa näet painikkeen "invite team", jolla asetat haasteen.

Joukkueet eivät aina ole vapaana valitsemanasi ajankohtana tai eivät ole kiinnostuneita kohtaamaan omaa joukkuettasi. Tuolloin voit kokeilla haastaa jonkin toisen seuran tai siirtää ottelun ajankohdan toisaalle. Haastettuasi joukkueen onnistuneesti saat parin päivän sisällä haasteeseesi vastauksen, missä kerrotaan onko haaste hyväksytty.

Siirry kappaleeseen 2. Taktiikan luominen »