John Allenille potkut, Matti Hiukka tilalle

Matti Hiukka
Matti "Bägi" Hiukalle on luvassa lisää vastuuta.

RoPS antoi eilen potkut päävalmentaja John Allenille. Potkujen syynä oli joukkueen heikot esitykset. Veikkausliigassa RoPS on tippunut viimeiselle sijalle.

RoPSin edellinen voitto on toukokuulta ja sen voitottomien otteluiden putki on noussut jo 13 otteluun. Edellinen kotiottelu FC Hakaa vastaan oli RoPSin täydellistä hallintaa, mutta joukkueen heikko viimeistely tuotti jälleen kerran nolla pistettä.

RoPSin takaisin liigaan täksi kaudeksi nostanutta Allenia on kritisoitu mm. pitäytymisestä yhden kärjen taktiikassaan heikompiakin vastustajia vastaan ja ei-liigatasoisten pelaajien värväämisestä Rovaniemelle. Silti on vaikea uskoa, että syynä joukkueen heikkoihin esityksiin olisi ensisijaisesti valmentajassa, vaan syitä on haettava kauempaa – ennen kauden alkua liigaa ravistelleesta vedonlyöntijupakasta. Joukkuetta herättelevä vaikutus muutoksella voi tietysti olla ja toivottavasti onkin.

Uudeksi päävalmentajaksi nousee kakkosvalmentajana toiminut Matti Hiukka (36), joka on aikaisemmin valmentanut FC Santa Clausia. Tiedossa ei ole etsiikö RoPS uutta päävalmentajaa.

Seuran puheenjohtaja Risto Niva lupasi toissakaudella, että ”jos Allen saa potkut sopimuskautensa aikana, minä lähden samalla ovenavauksella.” Saapa nähdä.

FC Inter – RoPS 3-0

Henrik Ojamaa
Henrik Ojamaa debytoi RoPSin paidassa.

Jo 11 ottelua ilman voittoja ja liigajumboksi pudonnut RoPS matkusti FC Interin vieraaksi etsimään parempaa pelivirettä. Joukkueelta oli sivussa pitkä liuta pelaajia (Götzl, Rivera, Muinonen, Isteri, Qerimi, Gröhn), mutta mukaan saatiin peliluvan saanut virolainen Henrik Ojamaa.

RoPS aloitti ensimmäisen jakson ainakin odotuksiin nähden varsin pirteästi. Vaikka FC Inter pitikin enemmän palloa, sai RoPS rakennettua tällä kaudella valitettavan harvinaisiksi jääneitä hyökkäyksiä. Vieraat olivat siirtyä jopa johtoon ottelun 13. minuutilla, kun Mika Lahtinen poimi pystysyötön ja laukoi tulisesti, mutta Interin maalivahti Markus Bahne venyi. Pari minuuttia myöhemmin Severi Paajanen sai yhden Interin vaarallisista pystysyötöistä linjan taakse. Kilpajuoksu Etchu Taben kanssa päättyi kuitenkin Paajasen näyttävään sukellukseen ja erotuomari näytti hyökkääjälle korttia. Hallinta siirtyi jakson loppua kohden enemmän kotijoukkueelle. 38. minuutilla Federico Scoppa nakkasi vasemmalta laidalta keskityspallon, jonka korkeimmalle noussut Paajanen pukkasi sisään.

Toisella jaksolla RoPSin ryhti katosi täysin ja joukkueella tuntui olevan vaikeuksia päästä edes vastustajan puoliskolle. Joukkue tyytyi (tai joutui) Mika Ojalan ja Henri Lehtosen prässin vuoksi nakkomaan vain pitkää palloa, jotka hävittiin poikkeuksetta. 2-0 tuli 66. peliminuutilla, kun Alex Nyom lähti turhaan vastaan pieneen kulmaan ajautunutta Joni Kaukoa. Nyom kaatoi Kaukon ja Ojala veti pallon pilkulta alakulmaan. 80. minuutilla vaihdosta kentälle tullut Timo Furuholm veti hyvin kohti maalia ja Lehtonen siirsi reboundin helposti verkkoon. Ottelun lopussa Lada pääsi vielä läpiajoon, harhautti Bahnen, mutta ajautui sitten liian pieneen kulmaan ja Inter-pakit ehtivät maalille. Loppuun ehti sattua vielä epäselvä tilanne, jossa Etchu Tabe ilmeisesti astui maassa maanneen Ojalan päälle ja erotuomari ajoi jenkin suoralla punaisella kentältä.

++ Henrik Ojamaa – Todella pirteitä juoksuja. Huomaa, että on nälkäinen pelaaja. Tällainen kaveri tarvitaan vielä molemmille laidoille.
+ Etchu Tabe – Väänsi voiton Frank Jonkesta. Pelin lopussa tullut punainen erikoinen.
+ Sakari Saarinen – Hyvä liike ja taistelu pitäisi saada tartutettua myös muille. Pallonmenetyksiä, koska muut ei hae pallottomana paikkaa.
– Abahassine – Menetti pallon lähes aina, lukuisia harhasyöttöjä.

Taaperrusta

Loistavan alkukauden pelannut RoPS on alkanut viime aikoina taapertamaan ja joukkue on tippunut sarjajumboksi. Etenkin vieraissa peli on ollut totaalisen solmussa. Kolmen edellisen vierasottelun maaliero on surullinen 16-3. Tätä ennen RoPS haastoi selvät ennakkosuosikitkin tosissaan ja hävisi yleensä maalilla, maksimissaan parilla.

Joukkueen taapertaminen alkoi 5-1 (0-0) tappioon päättyneessä HJK-ottelussa. RoPS taisteli tuolloin vielä ensimmäisen puoliajan, mutta toisen jakson alussa Etchu Tabe loukkasi nivusensa ja jouduttiin ottamaan kentältä pois. Sen jälkeen HJK teki meidän verkkoon neljä maalia, Jaro kahdeksan ja JJK kolme. Kotonaan RoPS sai onnekkaan pisteen MIFK:lta 1-1 tasurilla ja menetti jo varmalta näyttäneen voiton VPS:lle samoin lukemin.

Kaipaako sota yhtä miestä? Tabe on tärkein lenkki, mutta ei valitettavasti ainoa jo tässä vaiheessa kautta sivussa ollut pelaaja. Kapeassa ringissä, jossa iso osa pelaajista ei ole veikkausliigatasoa, poissaolot näkyvät valitettavan helposti. Kun osa pelaajista pelaa vielä puolivalolla, annetaan muille joukkueille liikaa tasoitusta. Jos pääsee pelaamaan Veikkausliigaa, on kentällä annettava koko ajan 100% tai ura jatkuu tulevilla kausilla divareissa. RoPS on ennenkin aloittanut kauden hyvin, mutta pitkässä juoksussa leveämmällä materiaalilla pelaavat joukkueet ovat aina ajaneet ohi.

Nyt tarvitaan liigatason asennepelaajia, jotka tarjoavat päävalmentaja John Allenille vaihtoehtoja. Sakari Saarisen hankinta oli hyvä, mutta kahdestaan Eetu Muinosen kanssa he eivät muodosta liigatason keskikenttää. Toivottavasti testiin tulevista skotlantilaisista, Kevin Finlaysonista ja Dene Shieldsistä, on apua tälle rintamalle.

Näin JJK-ottelusta vain ensimmäisen jakson, jolloin tilanne oli vielä 0-0. Keskisuomalaisen ottelukoosteesta voidaan nähdä, että lukemat olisivat helposti voineet olla rumemmatkin. Monet ovat kritisoineet maalivahti Alex Nyomia, jonka avaukset ja purut ovat toki heikkoja, mutta monta hyvää torjuntaa hän esitti tässäkin ottelussa. Avausmaali, jossa Nyom tulee alueen ulkopuolelle vastaan lähtee keskikentän harhasyötöstä, jonka jälkeen JJK pelaa nopealla pystysyötöllä reiän puolustukseen. Nyomin purku on epäonnekas eikä RoPS-pelaajia näy vieläkään mailla halmeilla.

Kausi jatkuu ensi sunnuntaina kotipelissä FC Honkaa vastaan. Taben palaa mahdollisesti kokoonpanoon tähän otteluun ja mikäli testimiehet onnistuvat vakuuttamaan valmennusjohdon nähtäneen kentällä myös uusia vahvistuksia. RoPS – FC Honka Keskuskentällä Su 17.7. klo 18.30.

RoPS teki maalit, Haka voitti

RoPS pelasi tänään viikon lepojakson jälkeen vieraissa Hakaa vastaan. Ottelun ainoista maaleista vastasivat Mika Hänninen ja Tuomo Könönen, mutta valitettavasti molemmat maalit tulivat omaan päähän. Tavoitellut vieraspisteet jäivät näin Valkeakoskelle maalein 2-0 (2-0).

RoPSilta olivat sivussa Etchu Tabe ja Mika Gröhn, joten pelikiellosta palannut Tuomo Könönen pelasi topparina rinnallaan Ville Syväjärvi. RoPS aloitti ottelun vahvemmin, mutta pian hallinta kääntyi pian isännille, eikä vierailla ollut koko loppupeliin sanomista. Syvis oli topparin tontilla jatkuvasti vaikeuksissa ja vain Hakan Pekka Sihvolan heikko viimeistely piti tilanteen tasoissa. 27. minuutilla Haka sai kuitenkin vaparin, joka päätyi vasemmalle Regillio Nooitmeerille. Mika Hänninen laittoi polvensa laukauksen eteen ja pallo pomppasi ohi Alex Nyomin vartioiman maalin. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Haka tuli jälleen Jaakko Juutin johdolla vasemmalta. Juuti keskitti, Könönen liukui pallon eteen, mutta tuli samalla ohjanneeksi pallon etukulmasta jo toistamiseen omiin ja tilanne oli jo 2-0. Omasta maalista huolimatta Könönen oli RoPSin paras. Kapteeni tuntuu olevan Turpeenniemen ohella ainoa aktiivisesti karvaava ja täysillä tilanteisiin menevä pelaaja. Harmi, että Tabe oli tänään sivussa, sillä Könösen tyyppistä pelaajaa kaivattaisiin keskikentälle. Esim. vielä harkkapeleissä hyvin pelannut Hänninen oli tänään täysin kuutamolla. Hoopi ei saanut montaakaan syöttöä omille ja vaikuttaa pallottomana laiskalta. Allen yritti herätellä joukkuetta toisella jaksolla vaihtamalla ensin Syväjärven ja Götzlin paikkoja keskenään ja edelleen vaihtamalla kentälle nuoret Bergin, Alosen ja Qerimin, mutta tuloksetta.

Torstaina Rovaniemelle tulee vieraaksi kärkiporukoista TPS. Tämänpäiväisestä esityksestä ei voi muuta kuin parantaa!

 

RoPSilla loistava alkukausi

RoPS on aloittanut kauden 2011 todella vahvasti. Viiden kierroksen jälkeen joukkueella on jo kaksi voittoa (Jaro ja MyPa), tasuri (MIFK) ja kaksi tappiota (JJK ja Honka). En ole ehtinyt muiden kiireiden takia kirjoittelemaan otteluraportteja, mutta kaikki matsit on kuitenkin nähty. Myös eilinen 0-4 voitto MyPasta tuli Urholta katsottua. Terveisiä vaan ”länsilaian kasvatille”. 🙂

RoPS on kärsinyt viime päivinä loukkaantumisista ja lisäksi Tuomo Könönen kärsi kauden ensimmäistä pelikieltoaan, joten pakkaa oli jouduttu jälleen hieman muuttamaan. Tabe palasi omalle tontilleen toppariksi ja sai rinnalleen ensimmäisen liigapelin pelanneen Lahdenmäen. Kemijärven Hyypiä esiintyikin ottelussa erinomaisesti. Ulottuvana pelaajana hän katkoo hyvin hyökkäyksiä, menee tilanteisiin aina täysillä, eikä pääpelissäkään ole moitittavaa. Joskus liukutaklaukset alueen sisällä ovat vähän pelottavia, mutta tälle miehelle kun saadaan vielä lihasta, niin hyvä tulee. Myös Tabe oli eilen päällikkö, mutta samaa ei voi sanoa laitapuolustajista (Turpeenniemi ja Gröhn), joilla oli huonompi päivä. MyPa tuli eilen molemmilta laidoilta liian helposti läpi.

Ensimmäinen jakso oli eilen RoPSin hitusen vahvempaa alkua lukuunottamatta MyPan pallollista hallintaa. Vaikka puolustus toimiikin hyvin ja Lada Lahtinen tekee kärjessä paljon töitä laajalla säteellä, ei RoPS pääse luomaan tilanteita, kun pallo on koko ajan vastustajalla. Keskikenttä on ilman Könöstä aivan liian pehmeä. Prässi on olematonta ja vastustaja saa pyöritellä peliä miten haluaa. Onni onnettomuudessa oli MyPa-pakki Antti Koskisen syöttö omalle maalivahdilleen, joka jäi märällä kentällä lyhyeksi. Lahtinen pääsi nappaamaan pallon välistä ja tsippasi sen alueen ulkopuolelle vastaantulleen Mika Johanssonin käteen. Tilanteesta veskarille suora punainen ja peli oli RoPSin. Ensimmäisen maalin jakson loppuun iski Muinosen esityöstä  Manu Rivera upealla laukauksella paristakympistä.

MyPa ei luovuttanut, vaan painoi päälle tasoitusta hakien. Korkealta karvaaminen avasi paikkoja vieraille, joka kyttäsi nyt jokaista virhettä. Virheitä tulikin ja niistä RoPS pääsi ylivoimahyökkäyksiin, mitkä näyttivät toimivan hyvin. Heti toisen jakson alkuun Lahtinen karkasi puolustajilta ja jätti taaksepäin Eetu Muinoselle, joka laukoi 0-2. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Götzl nousi laidalta, jätti Lahtiselle, joka veti pallon yläkulmaan 0-3. RoPS lisäsi lukemat vielä 0-4:ään Abahassinen karattua helposti MyPa-pakeilta ja survottua pallon ohi Antti Kuismalan. Ottelun lopussa RoPS-veskari Alex Nyom näytti loukkaavan jalkansa ja Tabe joutui lopulta antamaan jopa maalipotkut. Varamaalivahtia ei ollut edes mukana, joten Nyom pelasi tuskaisa ilme naamallaan ottelun loppuun. Toivottavasti loukkaantuminen ei ole vakava.

Bumajen tähdet:
*** Tabe
** Lahtinen
* Lahdenmäki


       Lahtinen
Isteri  Hänninen  Rivera Muinonen
        Götzl
Gröhn Lahdenmäki Tabe Turpeenniemi
        Nyom

Mika Lahtinen palaa RoPSiin

Mika Lahtinen
Mika Lahtinen. Kuva © rops.fi

Kenraaliharjoituksessa eilen AC Oululle 2-0 (2-0) hävinnyt RoPS sai kuin saikin vielä yhden vahvistuksen hyökkäyspäähän Tampere Unitedin raunioista, kun Mika ”Lada” Lahtinen (26) palaa sinisiin.

TamU:n kasvatti pelasi RoPSissa kauden 2006, jolloin hän teki 14 ottelussa 6 maalia. Kaikkiaan liigapelejä Ladalle on kertynyt 106 ja niissä maaleja 18.

Tänään syntymäpäiviään viettävän Lahtisen sopimus on kaksivuotinen. Onnittelut!